A koronavírus járvánnyal összefüggésben, a kormányzati intézkedéseknek megfelelően, nyitva állunk az üzleti, oktatási és gazdasági céllal érkező vendégek előtt. Turisztikai céllal sajnos nem tudunk vendéget fogadni a korlátozások feloldásáig.
A nyitás kapcsán számtalan kérdés merült fel vendégeinkben, igyekszünk ezekre most az alábbiakban válaszolni:

Mit jelent pontosan az üzleti, gazdasági és oktatási célú utazás?

 • Üzleti vagy gazdasági célúnak minősíthető minden olyan utazás, amely valamely gazdasági vállalkozás, vagy egyéb jogalany (természetes magánszemély is lehet)
  vállalkozási tevékenysége, haszon- vagy jövedelemszerzése érdekében történik, illetve azzal összefüggésben áll.

Hogyan kell igazolnom, hogy üzleti utazó vagyok?

 • A foglalás során a weboldalunkon talál egy letölthető nyilatkozatot, amin nyilatkozni szükséges arról, hogy az utazási cél üzleti jellegű.
  E nyilatkozatot érkezés napján kinyomtatva, kitöltve szükséges magával hozni. Vagy nyomtatási lehetőség hiányában, érkezés napján a helyszínen is kitölthető.

Milyen ellenőrzésre számíthat a vendégház üzemeltetője és a vendég az igazolással kapcsolatban?

 • A rendőrség ellenőrizheti, mind a vendégház üzemeltetőjét, mind pedig az ott tartózkodó üzleti, gazdasági és oktatási célból tartózkodó vendéget. Az ellenőrzés során ezt a fentiekben említett nyilatkozatot szükséges bemutatni.

Egy esetleges ellenőrzés során meg kell osztanom a vendégház üzemeltetőjével vagy a hatósággal, hogy pontosan mi az üzleti, gazdasági, vagy oktatási utazásom célja?

 • Nem várható el, hogy vendégünk megossza a konkrét célt, hisz az üzleti titoknak is minősülhet. A vendég által írásban tett nyilatkozaton túl nem kérhet sem a vendégház üzemeltetője, sem a hatóság semmilyen dokumentumot, vagy szóbeli választ arra vonatkozóan, hogy konkrétan mi az utazás célja.

Kell-e céges számlát kérnem ha üzleti utazó vagyok?

 • Nem kell cégnévre kiállítani a számlát, hiszen haszon-, illetve jövedelemszerzésre nem csak gazdálkodó szervezetek, hanem természetes személyek is jogosultak.

Vihetem-e gyermekemet a vendégházba az üzleti utazás során?

 • Ha másképpen a gyermek elhelyezése az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység ideje alatt nem megoldható, ez esetben a gyermek tartózkodása is megengedett lehet a vendégházban.

Versenysportolók számára engedélyezett-e a vendégházban tartózkodás?

 • Igen, versenyengedéllyel rendelkező sportolók, a sporttevékenységük végzése céljához kapcsolódóan jogosultak a vendégházban tartózkodásra.

Az utazáshoz szükséges kitöltendő igazolás az alábbi linken érhető el: