Borgáta

Borgáta Termálfürdő

Cím: Borgáta, Fürdő utca 1.  Telefon: +36 30 438 4827 , +36 20 432 1498

Bár a település első írásos emlékei a XII. századból valók, mégis, csak az 1970-es években épült termálfürdőjéről vált híressé. A Kis-Somlyó hegy lábánál fekvő Borgátai termálfürdő, 3 hektáros területével kitűnő lehetőséget nyújt a pihenni, szórakozni, valamint gyógyulni vágyóknak. A fürdő a 732 m mélységből feltörő 47 °C-os termálvizet hasznosítja. 5 medencéjében 28-36 fokos víz hőmérséklettel, ásványi anyagokban gazdag termál, és strandmedencével várja vendégeit.

Király kő

A Kis-Somlyó hegytetőn található a Királykő emlékhely. A monda szerint, a tatárok elől menekülő IV. Béla király és kísérete itt vett rövid pihenőt. A Királykő a Borgátai oldalon, a nyaralótól kb 1,5 km távolságra helyezkedik el.

Egyházshetye (2,5 km)

Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum

Cím: Egyházashetye, Berzsenyi Dániel utca 54. Telefon: +36 95 472 004

Kemenesalja híres szülötte, Berzsenyi Dániel 1750 körül épült barokk szülőháza ma Vas megye legrégebbi és legismertebb irodalmi emlékmúzeuma, mely egyszerre mutatja be a költő életét és életművét, ad képet a XVIII. századi középnemesi életformáról annak “kellékein”, a korabeli berendezési tárgyakon, háztartási eszközökön keresztül. A millennium tiszteletére a szülőház elé a község önkormányzata a Magyar Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal támogatásával díszkutat állított, mely Blaskó János szobrászművész alkotása. A szülőfalu igyekszik méltó módon megőrizni a költő emlékét, a Berzsenyi-kultusz élő és folyamatosan fejlődő hagyomány. A szülőház emléktáblája alatt mindig frissek a koszorúk, az emlékprogramok szellemi találkozóhelyként is működnek.

Mesteri (10 km)

Mesteri Termálfürdő

Cím: Mesteri, Mesteri Fürdőtelep 1. Telefon: +36 30 847 1172

A családias környezetben található fürdőben 5 medence közül választhatunk hangulatunknak megfelelően. Legkedveltebb része a 190 négyzetméter vízfelületű, 90 cm mély, 34-36 fokos termálvizes medence, mely bizonyítottan több betegség kezelésére is alkalmas, mint például reuma vagy más mozgásszervi panaszok, valamint vérkeringési zavarokra is. A gyógymedence mellett található még a fürdő területén kültéri és fedett medence is, egy gyermekpancsoló, valamint kempingezésre is kialakítottak egy nagyobb részt. A területen több hatalmas fa is van, mely árnyékot nyújt, ha elbújnánk a nap elől, ha pedig megéheznénk az úszkálásban vagy a pihenésbe, úgy a vendéglátó egységekben kedvünkre válogathatunk a legjobb strandos ételek közül.

Celldömölk (15 km)

Borkóstoló – Dénes Hegybirtok

Cím: Celldömölk, Ság-hegy, Kakasdomb 4242. / GPS pozíció: N47,23367° E17,11054°
Telefon: +36 30 675 8340 , +36 30 922 6933 Web: www.deneshegybirtok.hu

Előzetes bejelentkezés szükséges!

A Dénes Hegybirtok 2005 óta működő, a család tulajdonában álló szőlőbirtok és pincészet. A pince teraszán, magával ragadó környezetben megkóstolhatjuk a Ság hegyi borokat.

Ság hegy

A hegytetőn hatalmas, kereszt formájú trianoni emlékmű magasodik, Magyarország egyik legimpozánsabb ilyen jellegű alkotása. Az 1930-as években, a környékbeli polgárok adakozásából épült. A Ság hegy, a Somló és Kis-Somlyó tanúhegyekkel alkot borvidéket. A szőlőművelés helyi írásos emléke a „Sági Hegységnek Törvényei” az ország egyik legrégebbi szőlőműveléssel kapcsolatos magyar nyelvű jogszabály-gyűjteménye.

Kemenes Vulkán Park

Cím: Celldömölk, Sághegyalja körút 1. Telefon: +36 95 777 402

A celldömölki Kemenes Vulkán Park az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását magában foglaló egyedülálló komplexum, mely az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy lábánál fekszik. A tanúhegy a rajta közel ötven évig zajló bányászat következtében betekintést enged egy vulkán felépítésébe. A modern tervezésű Vulkánpark épületén belül egy a vulkánokat általánosságban bemutató interaktív kiállításanyag jelenik meg, mely minden korosztály számára közelebb hozza a tűzhányók működését.

Vulkán Gyógy és Élményfürdő

Cím: Celldömölk, Sport utca 8. Telefon: +36 95 525 070

Kivételesen gyönyörű, nyugodt környezetben, Ság hegyi panorámával, számos medencével várja vendégeit a családias, kellemes fürdő: Fedett 25 méteres úszómedence, termálvizes medence, gyógyvizes jakuzzi medence, tanmedence, gyerekvilág 80 méteres Anakonda csúszdával, gyerek vízi játszótérrel, baba-mama pihenővel, szaunavilág panorámás pihenővel, játszószoba, számos pihenőszoba és -terem, bőséges gasztronómiai kínálat.

Celldömölki-horgásztó

Cím: Celldömölk, Építők útja 73. Telefon: +36 94 506 835 ,  +36 70 33 99 703

Szabdalt partú környezetét nádasok, bokrok, ligetek teszik változatossá. Vízterülete 1,5 ha, átlagos mélysége 1,8-2 méter, mely néhol eléri a 7-9 métert is.  A tavat egész évben artézi kutakból feltörő víz táplálja. A medret vékony iszapréteg fedi, ami kemény aljzaton fekszik.  A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2-3 havonta telepít halakat. Fogható halak: ponty, amur, csuka, keszegfélék, kárász.
Érvényes állami jeggyel és vasi területi jeggyel lehet horgászni. A vasi napi területi jegyek a Szövetség összes horgászvízére érvényesek 24 óra időtartamra.
Horgászjegy vásárolható a Ság hegy térségében: Dínó Horgász és Sportbolt Celldömölk, Dózsa Gy. u. 25. és online.

Celldömölki Termelői Piac

Cím: Celldömölk, Koptik Odó utca

Celldömölk a 18. század óta vásártartó város. A mai termelői piac fedett területén zöldség, gyümölcs, sajt, hentesáru, méz, élő baromfi, virág, bejáratánál pecsenyék, lángos, erdélyi kürtőskalács és házi tej kapható. Hazai hús, adalékmentes húsáru és frissensültek vásárolhatók a Kráter Húsfeldolgozó üzletében. A fedett rész mellett és a kegytemplom körül ruhanemű és háztartási termékek kaphatók. A bolhapiac nagy, nyílt területén a legkülönfélébb használtcikkek várják gazdáikat. Nyitva tartás: csütörtökönként 06:00-13:00 óráig.

Bögöte (17 km)

István-hegyi kilátó

Cím: Bögöte, Rákóczi utca

A Bögöte határában, egy kis dombra épült kilátóról a Somlói borvidék és a Bakonyi hegylánc látványa tárul elénk. A falu körül dél felől a Zalai-dombság, északról a Kemenes-vidék, a Ság hegy és a Kis-Somlyó vulkáni tömbje, nyugatról a Vasi Hegyhát halmai emelkednek. Autóval kiválóan megközelíthető. A 8-as főútról már jól látható, Bögöte településen belül pedig tábla jelzi a helyes irányt.

Sárvár (19 km)

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Cím: Sárvár, Vadkert út 1. Telefon: +36 95 523 600

A sárvári fürdő igazán élményekkel teli kikapcsolódás. A medencetérben élménymedence és gyógyvizes medencék is vannak, minősített alkáli-hidrogén karbonát tartalmú gyógyvíz biztosítja a regenerálódást. Szauna-világ és gyógyászati részleg is várja a látogatókat. 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel a településen és környékén. A magas sótartalmú gyógyvízből állítják elő a méltán híres sárvári Termálkristályt, amely hatékonyan alkalmazható mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén is.

Sárvári Arborétum és Csónakázótó

Cím: Sárvár, Várkerület . 30/A Telefon: +36 95 320 070

A Sárvári vár szomszédságában található Magyarország egyik legidősebb gyűjteménye, a közel 10 hektáros Sárvári Arborétum. Az Arborétum helyén még a XVIII. század végén is mocsaras, nádas terület volt. Ennek az időnek az emlékét őrzik a park legidősebb fái, a 300 éves mocsári tölgyek. A 9 hektár vízfelületű csónakázó-tó, négy részből áll. Öt híd, öt sziget teszi hangulatossá. Horgászási, csónakázási és télen korcsolyázási lehetőséget nyújt az ide látogatóknak.

Sárvári Kalandpark

Cím: Sárvár, Vadkert utca 1. Telefon: +36 20 244 2127

A Kalandparkban egy 120 állásos erdei drótkötélpálya, egy 10 méter magas mászófal, és íjászpálya is várja az izgalomra vágyó és kihívást kereső vendégeket. De nemcsak extrém kihívásokat kínál, a család legkisebb tagjait is szeretettel várják a 3-6 éves gyermekeknek kialakított kötélpályákon.

Nádasdy-vár és múzeum

Cím: Sárvár, Várkerület 1. Telefon: +36 95 320 158

A Sárvári vár a történelem folyamán mindig izgalmas szerepet töltött be a politikai játszmák útvesztői, a kulturális forradalmak lépcsőfokai között. A Nádasdy Ferenc Múzeumban átélheti az évszázadok változatos hangulatait, megismerkedhet a legnagyobb magyar fegyvernem, a huszárság történetével, megtekintheti a magyarországi barokk művészet egyik legszebb emlékét, a Nádasdy-vár dísztermét. 

Mersevát (21 km)

Merseváti-horgásztó

Nagyon szép környezetben, Vas megye keleti határán helyezkedik el a Merseváti-tőzegbányató. A víz utánpótlást egy magasabban fekvő lapályos vízgyűjtőterületről a Fekete-árok, egy kis patak szállítja. A tó közvetlen vízpartja biztonságosan megközelíthető, a tó főút felőli oldalán két pihenő övezet található. Halakat 2-3 havonta telepít a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Vízminőség védelmi okok miatt a tavon a szoktató etetés tiltott. Fogható halak: ponty, amur, csuka, keszeg, kárász. Érvényes állami jeggyel és vasi területi jeggyel lehet horgászni. A vasi napi területi jegyek a Szövetség összes horgászvízére érvényesek 24 óra időtartamra. Horgászjegy vásárolható a Ság hegy térségében: Dínó Horgász és Sportbolt Celldömölk, Dózsa Gy. u. 25.

Hosszúpereszteg (24 km)

Szajki tavak

A festői környezetben lévő Szajki-tavak Hosszúpereszteg településhez tartoznak.
A tavakat tápláló Csörgető-patakot 1931-ben gátakkal zárták el. Az így létrejött 11 tó közül mára öt horgász- és egy fürdőzésre alkalmas tó maradt. Lehetőségünk van körbejárni a tavakat, kisebb-nagyobb kirándulás szervezhető. 

Kám (30 km)

Jeli Varázskert

Cím: Kám Telefon: +36 30 649 9570 Nyitva tartás: szombat – vasárnap 09:00-17:00 óráig

A Kám külterületén található Jeli Varázskelt egy valóságos csodavilágot varázsol a látogatói elé. A tündérkert területét felosztották Kína, Japán, Amerika, a Balkán és a Kaukázus területekre és az ott honos növényeit mutatják be. Napjainkban már több mint 50 fenyő, 39 nyír és több mint 100 lágyszárú hagymás, hagymagubós és gyöktörzses faj található az arborétumban. A legismertebb és legszebb esemény a kert életében a rododendron késő tavaszi, kora nyári virágzása. Ilyenkor egész kert virágba borul. A virágzás Európa-szerte ismert és elismert, számos országból látogatnak ide az emberek azért, hogy megtekinthessék. 

Alsóújlak (33 km)

Őshonos Állatpark

Cím: Alsóújlak, Csurgó utca 38. Telefon: +36 30 490 1113

A létesítmény előzetes bejelentkezés alapján vehető igénybe 10-45 fős csoportok részére. 

Az Őshonos Állatpark Alsóújlak falu határában fekszik egy többhektáros területen. Számos programon vehetnek részt a látogatók, mint például tájmegőrző állattartás bemutatása szakvezetéssel (mangalica, szürkemarha, bivaly, juh, ló, kecske, stb.). Lehetőség van mangalicából készült ételeket kóstolni: szalonna, töpörtyű, kolbász, bográcsgulyás, disznótoros. Gyermekprogramok, vetélkedők, lovas kocsikázás, természetjáró túrák is megszervezésre kerülnek. 

A Videótárban további kedvcsinálót talál!